Over podotherapie

Een podotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van voetklachten en klachten die veroorzaakt worden door het verkeerd functioneren van de voeten. Hierbij kan gedacht worden aan onderbeen-, knie-, heup- en (onder)rugklachten. Voetklachten kunnen bestaan uit spier- of peesaandoeningen, overbelasting of huid- en nagelafwijkingen.

Door een podotherapeutisch onderzoek te doen probeert een podotherapeut de oorzaak van de klachten te achterhalen, waarna er een behandelmethode kan worden opgesteld. Vermoeidheid in de voeten en benen, lage rugpijn, opstartpijn in de voeten, kramp, tintelingen, ingegroeide nagels, kunnen allemaal indicaties zijn om door uw huisarts of specialist doorverwezen te worden naar een podotherapeut.

Verder is preventie ook een belangrijk onderdeel van de podotherapeutische behandeling, bijvoorbeeld bij mensen met diabetes mellitus of reuma, of adviezen met betrekking tot schoeisel.

De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige fulltime HBO opleiding, die kan worden gevolgd bij Fontys Hogeschool te Eindhoven of Saxion Hogeschool te Enschede.